Sıkça Sorulan Sorular

1- Çocuğumda bir farklılık hissediyorum, ne yapmalıyım ?

Geçen on yıllara göre oldukça gelişme sağlanmasına rağmen hala rehabilitasyona başlama yaşı istenilen düzeyde değildir. Aile büyüklerinin karşı çıkması, “sen de geç konuştun, sünnetten sonra konuşur” gibi yorumlar yapılması maalesef geç kalınmasına neden olmaktadır. Oysa ki eğitime erken başlama, çocuğun var olan potansiyelini kullanabilmesini sağlamak için, oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, anneler çocuğunda bir sorun olduğunu hissediyorsa bu %90 oranında doğrudur .Bu nedenle çocuğunuzda bir farklılık/gecikme hissettiğiniz anda,  bir özel eğitim merkezine, rehberlik ve araştırma merkezine veya hastanelerin psikiyatri servisine başvurunuz. Yanılıyorsanız bir saatinizi, yanılmıyorsanız erken eğitim fırsatını kaybedersiniz.

2- Hastaneden heyet raporu aldık, şimdi ne yapmalıyız ?

Raporda %20 iş gücü kaybı bulunduğunun tespit edilmesi halinde özel eğitimden Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile yararlanabilirsiniz. Bunun için sağlık kurulu raporunuzla rehberlik merkezine başvurarak “özel eğitim ve değerlendirme kurulu raporu” almalısınız.

3- Milli Eğitim Bakanlığı ne kadarlık eğitimi karşılamakta ?

Bakanlığımız özel eğitim ve değerlendirme kurulunda önerildiği taktirde aylık 8 seans bireysel, 4 seans grup eğitim ücretini karşılamaktadır.

4- Ya bu raporu aldığım için çocuğum ileride askere alınmazsa ?

Askerliğe uygunluk değerlendirmesi askeri hastaneler tarafından yapılmaktadır. Ayrıca sağlık kurulu raporlarının geçerlilik süresi genelde bir yıldır. Yenilemediğiniz raporlar süresi sonunda sona erer. Merkezimizde daha önce eğitim almış çocukların askere gittiği olmuştur.

5- Bu rapor ile çocuğum etiketlenmiş mi olur? İleride karşısına çıkar mı, iş yaşamını etkiler mi? Pişman olur muyuz? 
Özel eğitim alma konusunda gözetilmesi gereken en önemli faktör çocuğun yüksek yararıdır. Çocuğun tüm beceri alanlarını geliştirecek, eğitim yaşantısını ve akademik başarısını destekleyecek, sosyal alanda ilişki kurmasını sağlayacak bir eğitim desteğinden çocuğu mahrum bırakmak, ailelerin özel eğitim desteği alırken duyduğu kaygıdan çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Çocuğun gelecekteki iş yaşantısını olumsuz etkileme ihtimali düşünülerek gerekli desteği alamayan çocuk, yeterince desteklenmemiş olması nedeni ile, gelecekte sahip olabileceği iş imkanlarından ya da eğitim olanaklarından yoksun kalabilir. Gelişimsel süreçte ihtiyaçları doğrultusunda uygun eğitimi alamamış çocukların topluma kazandırılması ve kendi başlarına hayatlarını sürdürebilecek becerileri edinmesi oldukça zordur. Bu sebeple özel eğitim desteğinde, öncelikli olarak çocuğun daha kısa vadedeki ihtiyacı göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerekmektedir.

Çocuğun toplum tarafından etiketlenme ihtimali ise ailelerin bir diğer kaygı alanını oluşturur. Pek çok gelişimsel gecikme ya da sorun, uygun yaş aralığında desteklendiği takdirde çocuğun işlevselliğini yaşıtlarıyla uygun hale getirmektedir. Bu sebeple çevrenin tutumunu bir kenara bırakarak çocuğun ihtiyacını ön planda tutmak anne-babaların yapabileceği en makul davranıştır.

6- Çocuğum orada durumu daha ağır çocuklarla mı eğitim görecek? Onlardan etkilenirse psikolojisi daha kötü olur mu?
Çocuğun özel eğitim kurumundaki diğer çocuklardan olumsuz etkilenme ihtimali ise ailelerin kafasındaki bir diğer yaygın sorudur. Toplumdan çocuğumuzdaki farklılığı kabul etmesini beklerken daha farklı özelliklere sahip çocukları kabullenmiyor olmak bizlerin yaşadığı paradoksal bir sorundur. Farklılıkları kabul etmeyi ve onlarla yaşamayı başkalarından beklerken bizlerinde de bu konuda çaba göstermesi gerekebilir. Ayrıca bireysel eğitimin esas olduğu ve grup planlamalarının öğrenci düzeyine göre yapıldığı merkezlerde aynı eğitim odasında olmayacaklar, diğer çocukları sadece merdiven ve varsa kurum bahçesinde kısıtlı süre göreceklerdir.

7- ÇÖZGER raporlarındaki gereksinim düzeyleri ne anlama geliyor?

1. Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39

2. Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49

3. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59

4. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69

5. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)

6. Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)

7. Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)

 

 

Tümünü Görüntüle

Whatsapp Destek

Sevda YÜCEL

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?